Reproductive activity and diet of Tyto alba in artificial nesting sites in Portuguesa, Venezuela
Keywords:
animal diet, biological control, birds of prey, reproduction, rodentsAbstract
Fifty-seven artificial nests were evaluated to obtain data on the reproduction and diet of Tyto alba (barn owls). The evaluation was conducted every 15 days from September 2013 to May 2014 to record: occupation percentage, clutch size, number of nestlings raised, and reproductive success. Pellets were collected to determine: prey species, number of individuals per species, proportion of male and female individuals, and the relationship between pellet weight and the number of nestlings raised. The occupation percentage was 15.79 %, with one clutch, an average of eggs and nestlings of 4.56±1.94 and 3.5±1.51, respectively, and a reproductive success of 68.29 %. 13.44 kg of pellets were collected, and 1,514 individuals were counted. Rodents accounted for 1,503 individuals (99.27 %), all of which were species associated with rice cultivation. In contrast, birds, bats, and insects were represented by 11 individuals (0.73%). There were differences in the number of individuals per species (F=15.3, P=0.0002). Zygodontomys brevicauda was the most abundant (50.23 %), followed by Sigmodon alstoni (24.41%), Holochilus sciureus (11.64 %), and Oligoryzomis sp (2.59 %), with 11.11 % unidentified. 1,290 coxal bones were found, of which 661 were complete (314 males and 347 females) (a 1:1 ratio) and 629 were broken. There was an association between pellet weight and the number of nestlings (r=0.7685, P=0.0250). The occupation of the nests was low; however, reproductive success was within the estimated range for T. alba. Rodents associated with the crop were present in a higher percentage in the diet of T. alba.
References
S. M. Goodman and R. Thorstrom, “The diet of the Madagascar Red Owl (Tyto soumagnei) on the Masoala Peninsula, Madagascar,” Wilson Bull., vol. 110, no. 3, pp. 417–421, 1998.
C. D. Marti et al., Barn Owl (Tyto alba). Ithaca, NY, USA: Cornell Lab of Ornithology, 2020. doi: 10.2173/bow.brnowl.01.
A. M. Samsoor and R. Santhanakrishnan, “Diet composition of the Barn Owl Tyto alba (Aves: Tytonidae) and Spotted Owlet Athene brama (Aves: Strigidae) coexisting in an urban environment,” Podoces, vol. 7, no. 1/2, pp. 21–32, 2012.
A. Formoso, D. Udrizar, D. De Tommaso, and P. Teta, “Los análisis de egagrópilas y su impacto en el conocimiento de los micromamíferos de la Patagonia,” Mastozoología Neotrop., vol. 28, p. 518, 2021.
R. Rocha, E. Ferreira, Y. Leite, C. Fonseca, and L. Costa, “Small mammals in the diet of Barn owls, Tyto alba (Aves: Strigiformes) along the mid-Araguaia River in central Brazil,” Zoologia, vol. 28, no. 6, pp. 709–716, 2011.
M. Sajid, S. Khalid, T. Mahmood, A. Rashid, and S. Israr, “A comparative study of the diets of barn owl (Tyto alba) and spotted owlet (Athene brama) inhabiting Ahmadpur East, Southern Punjab, Pakistan,” Anim. Biol., vol. 62, pp. 13–28, 2012, doi: https://doi.org/10.1163/157075511X597593.
A. González-Calderón, “Dieta de la lechuza de campanario (Tyto alba) en Ocoyoacac, Estado de México,” Huit. Rev. Mex. Ornitol., vol. 18, no. 2, pp. 212–222, 2017.
A. Horváth, A. Morvai, and G. F. Horváth, “Food-niche pattern of the Barn Owl (Tyto alba) in intensively cultivated agricultural landscape,” Ornis Hungarica, vol. 26, no. 1, pp. 27–40, 2018.
P. G. Rimoldi, “Riqueza específica y abundancia relativa de roedores nativos (Rodentia: Cricetidae) predados por Tyto furcata en el sur de la provincia de Santa Fe,” Brazilian J. Anim. Environ. Res., vol. 3, no. 4, pp. 4123–4133, 2020.
L. Baldrich, R. Castellanos, A. De Luna, and A. Link, “High frequency of bats in the diet of the barn owl Tyto alba in a lowland dry forest in Tolima, Colombia,” Ornitol. Neotrop., vol. 35, pp. 23–27, 2024.
L. Fuentes, C. Poleo, and L. Díaz, “Potencial depredación de la lechuza de campanario (Tyto alba Scopoli, 1769) sobre roedores en la Estación Experimental del INIA-Calabozo, Guárico, Venezuela,” Mem. la Fund. La Salle Ciencias Nat., vol. 173–174, pp. 107–117, 2012.
L. Fuentes, I. Sequera, J. Poleo, and L. Díaz, “Composición de la dieta de Tyto alba Scopoli en hábitats de Calabozo, Venezuela,” Investig. Agrar., vol. 17, no. 1, pp. 46–53, 2015.
[13] C. M. R. Zainal Abidin et al., “Parámetros reproductivos de una población introducida de lechuza común (Tyto alba javanica) en un área agrícola,” Rev. Investig. Rapaces, vol. 56, no. 4, pp. 455–465, 2022, doi: 10.3356/JRR-21-08.
M. De Labra-Hernández, M. Gurrola-Hidalgo, and A. Hernández, “Contribution to the diet of the barn-owl (Tyto alba) during breeding season in northwestern Guerrero, México,” Mesoamericana, vol. 26, no. 1, pp. 1–9, 2024.
M. Bellocq and F. Kravetz, “Feeding strategy and predation of the Barn Owl (Tyto alba) and the Burrowing Owl (Speotyto cunicularia) on rodent species,” Ecol. Austral, vol. 4, pp. 29–34, 1994.
A. Klein, T. Nagy, T. Csörgo˝, and R. Mátics, “Exterior nest-boxes may negatively affect Barn Owl Tyto alba survival: an ecological trap,” Bird Conserv. Int., vol. 17, pp. 263–271, 2007.
J. Martin, C. Lyn, N. Raid, and S. Beyeler, “Temporal instability of agricultural habitat reduces reproductive success of Barn Owls (Tyto alba),” Auk, vol. 127, no. 4, pp. 909–916, 2010.
L. Pacheco, G. Pacheco-Roldán, A. Roldán, E. Cuba, and P. Velásquez-Noriega, “Seguimiento a polluelos de lechuza de campanario Tyto alba en La Paz, Bolivia,” Kempffiana, vol. 18, no. 1, pp. 18–25, 2022.
J. Gubanyi, R. Case, and G. Wingfield, “Dieting and nesting success of barn owls breeding in western Nebraska,” Am. Midl. Nat., vol. 127, no. 2, pp. 224–229, 1992.
J. Walk, T. Esker, and S. Simpson, “Continuous nesting of barn owls in Illinois,” Wilson Bull., vol. 111, no. 4, pp. 572–573, 1999.
R. Araujo and J. Molinari, “Variación individual en la dieta de la lechuza (Tyto alba) en una localidad de los Andes de Venezuela,” in Resúmenes del III Congreso Latinoamericano de Ecología, Facultad de Ciencias, Universidad de los Andes, Mérida, 1995.
C. Poleo and D. Agüero, “Efecto depredador de la lechuza de campanario (Tyto alba) sobre poblaciones de ratas causantes de daños en el cultivo de arroz,” in Investigación Agrícola, 2000, pp. 1–10.
W. Longland and S. Jenkins, “Sex and age affect vulnerability of desert rodents to owl predation,” J. Mammal., vol. 68, pp. 746–754, 1977.
M. Bellocq and F. Kravetz, “Productividad de la Lechuza de Campanario (Tyto alba) en nidos artificiales en agrosistemas pampeanos,” Hornero, vol. 13, no. 4, pp. 277–282, 1993.
M. Eckholt, “Dieta y selección de nidos de la Lechuza de Campanario (Tyto alba) en el Sistema de Riego del Río Guárico,” Universidad Simón Bolívar, Facultad de Biología, 2002.
M. Charter and G. Rozman, “The importance of nest box placement for Barn Owls (Tyto alba),” Animals, vol. 12, no. 2815, 2022, doi: https://doi.org/10.3390/ani12202815.
C. Poleo, J. Garbi, and D. Agüero, “Uso de nidos artificiales para lechuzas de campanario (Tyto alba) por otras especies de fauna silvestre en áreas del SRRG,” Boletín la Soc. Venez. Ciencias Nat., vol. 41, no. 153, pp. 89–94, 2003.
C. Poleo, J. Garbi, and J. Pérez, “Lechuza de campanario (Tyto alba) en el control de roedores en el cultivo del arroz,” 2013.
L. Bank, L. Haraszthy, A. Horváth, and G. Horváth, “Nesting success and productivity of the Common Barn-owl Tyto alba in Southern Hungary,” Ornis Hungarica, vol. 27, no. 1, pp. 1–31, 2019.
A. Mulyana, S. Priyambodo, H. Triwidodo, H. Hendarjanti, and B. Sahari, “An assessment of the reproduction, predation, and nesting behavior of Sulawesi Masked-owl (Tyto rosenbergii),” Biodiversitas, vol. 21, no. 12, pp. 5685–5689, 2020.
Y. López-Ricardo and R. Borroto-Páez, “Alimentación de la Lechuza (Tyto alba furcata) en Cuba central: Presas introducidas y autóctonas,” Universidad de La Habana, Facultad de Biología, 2012.
K. Meyrom, Y. Leshem, and M. Charter, “Barn Owl Tyto alba breeding success in man-made structures in the Jordan Rift Valley, Israel,” Sandgrouse, vol. 30, pp. 134–137, 2008.
R. Bühler, K. Schalcher, A. Roulin, and B. Almasi, “Individual quality and environmental factors interact to shape reproduction and survival in a resident bird of prey,” R. Soc. Open Sci., vol. 11, p. 231934, 2024, doi: https://doi.org/10.1098/rsos.231934.
S. Mohamad and N. Goh, “The use of barn owl (Tyto alba) to control rice field rats: An experience in Seberang Perak,” Mapps Newsl., no. 15, pp. 2–20, 1991.
M. Hafidzi and N. Mohd, “Prey selection by barn owls in rice fields in Malaysia,” in Rats, Mice and People: Rodent Biology and Management, G. Singleton, L. Hinds, C. Krebs, and D. Spratt, Eds., ACIAR Monograph No. 96, 2003, p. 564.
V. Bontzorlos, S. Peris, C. Vlachos, and D. Bakaloudis, “Diet of Barn Owl in the agricultural landscapes of Central Greece,” Folia Zool., vol. 54, no. 1–2, pp. 99–110, 2005.
F. Fernández, D. Moreira, G. Ferraro, and L. De Santis, “Presas consumidas por la lechuza de campanario (Tyto alba) en Olavarría, Buenos Aires: un caso elevado de batracofagia,” Nuestras Aves, no. 54, pp. 20–22, 2009.
A. Shehab and S. Al Charabi, “Food of the barn owl Tyto alba in the Yahmool Area, Northern Syria,” Turkish J. Zool., vol. 30, pp. 175–179, 2006.
R. B. M. Senzota, “Plains gerbils (Gerbilliscus robusta) as food of the barn owl (Tyto alba) in the Serengeti Plains (Tanzania),” Tanzania J. Sci., vol. 38, no. 2, pp. 101–110, 2012.
I. Kitowski, “Winter diet of the barn owl (Tyto alba) and the long-eared owl (Asio otus) in Eastern Poland,” North. West. J. Zool., vol. 9, no. 1, pp. 16–22, 2013.
M. Hadjoudj, M. L. Benhaddya, K. Souttou, and S. Doumandji, “Diet of the Barn Owl (Tyto alba) in the Saharan Touggourt Area (Algeria),” Acta Zoológica Lilloana, vol. 64, no. 1, pp. 30–42, 2020.
S. Saufi et al., “Diet composition of introduced barn owls (Tyto alba javanica) in urban area compared with agricultural settings,” J. Urban Ecol., vol. 6, pp. 1–8, 2020, doi: https://doi.org/10.1093/jue/juz025.
P. Jiménez-Nájar, J. Garrido-Bautista, R. Tarifa, J. Rivas, and G. Moreno-Rueda, “Diet of sympatric Barn Owls Tyto alba and Short-eared Owls Asio flammeus,” Ornis Svecica, vol. 31, pp. 139–150, 2021.
C. Poleo, “Actividad reproductiva y depredadora de la lechuza de campanario (Tyto alba) en nidos artificiales colocados en el Sistema de Riego Río Guárico,” UNELLEZ, Guanare, estado Portuguesa, Venezuela, 1996.
N. Mendoza, “Depredación de las lechuzas sobre ratas del arrozal,” Universidad Central de Venezuela, Facultad de Agronomía, 1990.
O. Ramírez, P. Béarez, and M. Arana, “Observaciones sobre la dieta de la lechuza de los campanarios en la Quebrada Los Burros (Dpto. Tacna, Perú),” Boletín del Inst. Fr. Estud. Andin., vol. 29, no. 2, pp. 233–240, 2000.
O. Linares, Mamíferos de Venezuela. Sociedad Conservacionista Audubon de Venezuela, 1998.
A. Utrera et al., “Small mammals in agricultural areas of the western Llanos of Venezuela: Community structure, habitat associations, and relative densities,” J. Mammal., vol. 81, no. 2, pp. 536–548, 2000.
A. Vivas, R. Roca, E. Weir, K. Gil, and P. Gutiérrez, “Ritmo de actividad nocturna de Zygodontomys microtinus, Sigmodon alstoni, y Marmosa robinsoni en Masaguaral estado Guárico,” Acta Científica Venez., vol. 37, pp. 456–458, 1986.
C. Fulhorst et al., “Natural rodent host association of Guanarito and Pirital viruses (Family Arenaviridae) in Central Venezuela,” Am. J. Trop. Med. Hyg., vol. 61, no. 2, pp. 325–330, 1999, doi: 10.4269/ajtmh.1999.61.325.
H. Paredes, “Fiebre Hemorrágica Venezolana: Fiebre de Guanarito,” Botica, Rev. Venez. con Inf. para el médico, no. 9, pp. 1–5, 2012.
L. Magrini and K. Facure, “Barn owl (Tyto alba) predation on small mammals and its role in control of hantavirus reservoirs,” Brazilian J. Biol., vol. 68, no. 4, pp. 733–740, 2008.
D. Agüero, “Muestreos poblacionales de ratas en cultivos de arroz del distrito Turén, estado Portuguesa,” in VIII Congreso Latinoamericano de Zoología, Resúmenes, 1980, p. 15.
M. Aguilera, “Especies plagas,” in El estudio de los mamíferos de Venezuela, ASOVEM, Ed., Fondo Editorial Acta Científica Venezuela, 1985, pp. 147–157.
E. González, S. Claramunt, and A. Saralegui, “Mamíferos hallados en egagrópilas de Tyto alba en Bagé, Río Grande do Sul, Brasil,” Iheringia, Série Zoológica, no. 86, pp. 117–120, 1999.
M. Kittlein, “Depredación por lechuzas sobre poblaciones de roedores,” Universidad Nacional de Mar del Plata, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, 1994.
Y. Yom-Tov and D. Woo, “Do the contents of barn owl pellets accurately represent the proportion of prey species in the field?,” Condor, vol. 99, no. 4, pp. 22–30, 1997.
P. G. Rimoldi, A. I. Rizzolo, M. G. Curti, and D. A. Paiz, “Composición de la dieta de Tyto spp. en el Área Natural Protegida Florindo Donati, Argentina,” Poeyana, no. 513, pp. 1–9, 2022.
U. Pardiñas, P. Teta, and S. Heinonen, “Vertebrate prey of the Barn Owl (Tyto alba) in subtropical wetlands of northeastern Argentina and eastern Paraguay,” J. Raptor Res., vol. 39, no. 1, pp. 65–69, 2005.
P. Olsen, “Night stalker: the remarkable barn owl,” Aust. Nat. Hist., vol. 22, pp. 377–380, 1988.
T. Derting and J. Cranford, “Physical and behavioral correlates of prey vulnerability to barn owl (Tyto alba) predation,” Am. Midl. Nat., vol. 121, no. 1, pp. 11–20, 1989.
Imperial Chemical Industries Americas Inc., A closer look: Portrait the barn owl. Bowling Green State University, Ohio: Science Series, Biological Science Department, 1987.
B. Colvin, “Common barn owl population decline in Ohio and the relationship to agricultural trends,” J. F. Ornithol., vol. 56, no. 3, pp. 224–235, 1985.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2026 Saastal

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.